Ортопедични консултации при деца

Вродена луксация на тазобедрената става - LUXATIO COXAE CONGENITA - LCCamalievi-stamatov-ortoped

Вродената луксация на тазобедрената става обхваща широк спектър от аномалии на детската тазобедрена става с динамичен характер в развитието на ставно-костно-хрущялния апарат, вариращи от нестабилност и халтавост до пълно изместване на бедрената глава спрямо един повече, или по-малко дисплазичен ацетабулум (непълноценен ацетабулум) Отговорът за това несъответстветствие е неправилното отглеждане на новороденото, чрез повиване на крачетата, което води до изкълчване на нестабилните стави или развитие на предизвикана дисплазия (непълноценност). В момента световната наука достига до извода, че водещо е придизвиканото изкълчване на тазобедрената става, а не вроденото.ПРИЧИНА И МЕХАНИЗМИ НА ПОЯВА И РАЗВИТИЕОсновен предразполагащ фактор за развитие на всички форми на дисплазията на тазобедрената става е физиологичния хиперлакситет на съединителната тъкан. Среща се повече при момичета. Причините за луксация на тазобедрената става при наличие на предразполагащ фактор са следните: Механични напрежения по време на вътреутробното развитие. Критичните моменти са последните четири седмици от бременността, когато могат да се появи – седалищно предлежание, разгъване на колената, малко количество околоплодна течност, здрава маточна и коремна мускулатура на майката и други лостови напрежения.

Рискови моменти по време на родовия процес:

Създават се от спазъм на различни мускули или мускулни групи в областта на тазобедрената става на детето.

Рискови моменти в следродовия период:

Неправилно отглеждане на новороденото
• Повиване с изпънати долни крайници – особено с наличие на памперс
• Хващане за петичките с главата надолу
• Ранно поставяне на бебето по корем – преди третия месец
• Носене на бебето с една ръка с прибрани бедра.КАКВО МОЖЕ ДА ВИДИ ВСЕКИ РОДИТЕЛ• Разлика в броя или нивото на бедрените кожни гънки.
• Външна ротация на луксираното краче.
• Скъсяване на луксирания долен крайник.
• Крив таз. Тазът се наклонява към здравата страна.
• Наличие на други прибавени вродени деформитети на опорно- двигателния апарат (криви крачета, сколиоза, синдактилия, полидактилия и др.).СОНОГРАФИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА• Задължителна за всички новородени до края 6та седмица от раждането, с цел – обхващане на всички новородени.
• За деца, при които съществува дори само един от клиничните белези или фамилна обремененост, т.н. “рискова група” – до 15-тия ден от раждането.
• Работя по световно признатата методика на Професор ГрафЛЕЧЕНИЕТрябва да се знае, че колкото по-рано се диагностицира луксацията, толкова по-голям е шанса болестта да се излекува на 100%. Педантичния сонографски скрининг в ранна детска възраст единствено гарантира това. При поставена диагноза лечението се извършва със стремена на Павлик, гипсова имобилизация или различни видове апарати. То е с продължителност няколко месеца и изисква разбиране и активно участие на родителите.

Кривите крачета - какво трябва да знаем за тях?ortoped-stamatov-amalievi.jpg

Кривите крачета ( конско ходило ) е състояние, при което крака или краката на новороденото изглеждат се въртят навътре в глезенната става – сякаш ходилата се усукват около себе си. Кракът е насочен надолу и навътре, а стъпалата на краката са обърнати един към друг. Известно е като talipes equinovarus congenitus (CTEV), ” криви крачета ” или конско-варусно ходило. В 50% от случаите са засегнати и двата крака.
Според Националните институти по здравеопазване, малко над 1 на всеки 1000 кърмачета се раждат с този проблем. Симптоми
Кривите крачета са вродена физическа деформация. Сухожилията от вътрешната страна на крака са скъсени, костите имат необичайна форма и ахилесовото сухожилие е стегнато.
При бебе, родено с криви крачета: Горната част на крака се завърта надолу и навътре Арката е по-изразена и петата се обръща навътре Мускулите на ходилото са склонни да бъдат недоразвити Ако е засегнат само един крак, той обикновено е малко по-къс от другия, особено при петата.
Човек с тази деформация обикновено не изпитва дискомфорт или болка при ходене. Диагнозата се поставя непосредствено след раждането на бебето. Понякога деформацията е диагностицирана при ехографски преглед по време на бременността.Рисковите фактори за появата на кривите крачета са следните:Пол: Деформацията при мъжете е два пъти по-честа, отколкото при жените.

Генетика: Ако има един родител с тази деформация, рискът за раждане на дете с деформацията е повишен с около 30%. Рискът е по-висок, ако и двамата родители са имали този проблем.

Екологичните фактори могат да играят роля. Изследванията откриват връзка между честотата на деформацията и майчината възраст, както и дали майката пуши цигари и дали има диабет.ДиагнозаСъстоянието веднага се вижда при раждането. Диагнозата може да бъде поставена и преди раждането чрез ултразвуково изследване, особено ако са засегнати и двата крака. Ако се открие преди раждането, не е възможно лечение преди да се роди бебето.
Независимо дали състоянието е открито по време на бременност или след раждане, лекарите може да препоръчат повече тестове за проверка на други здравословни проблеми като спина бифида и мускулна дистрофия.ЛечениеКривите крачета няма да се подобрят без лечение. Оставянето на краката нелекувани увеличава риска от усложнения по-късно в живота. Лечението настъпва през първите 1-2 седмици след раждането, колкото по-рано е започнато толкова по-голям е шанса за добър резултат. Целта е краката да бъдат функционални и без болка.

Методът Ponseti

Основният начин на лечение е методът на Ponseti, при който специалистът манипулира крака на бебето с ръце. Целта е да се коригира деформацията. След това се прилага гипсова имобилизация от пръстите до бедрото, за да се държи крака в съответната.
За да бъде ефективен методът на Ponseti, трябва да се започне много рано и родителите трябва слушат съвета на лекарите и да спазват дадените инструкции.Ако препоръките не се спазват стриктно, стъпалото може да се върне в първоначалното си положение и лечението трябва да започне отново.
Аз прилагам метода на Понсети, като съм единствен в България провел специален курс за това в Националната ортопедична болница в Обединеното Кралство. Там мой инструктор и ментор бе Сали Тенант – лична ученичка на създателя на метода Игнасио Понсети.

Известни хора, родени с криви крачета: Клавдий, римският император Дъдли Мур, английския актьор Деймън Уейънс, американският актьор и комик Троя Айкман, американският футболист, телевизионен водещ Стивън Джерард, английският футболист